Navigacija
Waya - klub dobrega počutja

Biografija

Ana Šinkovec je imela svoj prvi solistični recital pri 10-ih letih v Cankarjevem domu v Ljubljani, na katerem je igrala Beethovnovo Sonato op.13 in Chopinovo polonezo op.posth v gis-molu med drugimi skladbami.

S 13 leti je nadaljevala šolanje na Srednji glasbeni in baletni šoli v Ljubljani. Pri 17-ih je bila sprejeta na Akademijo za glasbo v Ljubljani. Diplomirala je z odliko komaj 20-letna, z izvedbo 1. klavirskega koncerta P.I. Čajkovskega s Slovensko filharmonijo in solo programom z Beethovnovo op.111, Chopinovo 2. sonato, etc.

Pri 15-ih letih je zelo uspešno posnela Beethovnono Waldstein sonato, dve leti kasneje pa Beethovnovo sonato op. 101 ter vse štiri Chopinove balade.

Posebno mesto v njenem srcu in glasbenem izboru zasedata skladatelja F. Chopin in S. Rahmaninov, ki jima namenja veliko pozornosti.

Masterclasses

Sodelovala je na mnogih festivalih in seminarjih s svetovno priznanimi pedagogi in pianisti, kot so Karl-Heinz Kämmerling, Konstantin Bogino, Lazar Berman, Rita Kinka, Jakob Lateiner, Vasilia Efsthadiadou, Igor Lazko, Sijavuš Gadžijev, Jean-Phillip Collard, Alfredo Perl, Boris Petrushansky. Februarja 2010 bo sodelovala na seminarju P. Gililova na festivalu komorne glasbe v Eilatu v Izraelu.

Podiplomski študij

Junija 2008 je z najboljšimi ocenami končala podiplomski študij glasbe in klavirja na Kraljevem konzervatoriju v Bruslju, Belgija, pri priznanem pianistu, pedagogu Boyanu Vodenitcharovu.
Letos nadaljuje študij v italijanskem Bergamu na Akademiji Santa Cecilia pri prof. K. Boginu.

Nagrade

Ana je prejela številne nagrade ter pohvale doma in v tujini. Na mednarodnem festivalu in tekmovanju leta 1999 in 2001 v Lindauu, pod vodstvom Karl-Heinz Kämmerlinga, je prejela Lindau Preis za najbolj obetavno in talentirano mlado pianistko.

Na prvem mednarodnem tekmovanju, ki se ga je udeležila komaj 13-letna, je v Parizu prejela posebno nagrado za najmlajšo finalistko tekmovanja ter 2. nagrado. Leta 2000 je na mednarodnem tekmovanju N. Rubinstein v Parizu prejela 1. nagrado.

Leta 2004 je prejela Prešernovo nagrado Akadenije za glasbo, Univerza v Ljubljani, visoko odlikovanje za izvedbo 1. klavirskega koncerta P.I. Čajkovskega.

Nastopi

Kot solistka je nastopila s slovenskimi simfoničnimi in komornimi orkestri z izvedbami Beethovnovega 1. koncerta, 1. Čajkovskega, 2. Saint-Saensa, Haydna v D-duru, 2. Chopina, etc. Redno nastopa kot solistka in komorna gklasbenica na slovenskih in tujih festivalih.

Razvoj in promocija kulture

V sezoni 2008/2009 je delovala kot organizacijska vodja Umetniške organizacije Savitra, kjer je skrbela za realizacijo 18 abonmajskih koncertov komorne glasbe v Ljubljani in Mariboru.

Novembra 2009 je diplomirala iz prevajalstva, angleščina-francoščina, na Filozofski fakulteti v Ljubljani, Univerza v Ljubljani.

Piše članke in recenzije na področju kulture ter se aktivno udejstvuje pri kulturnem ozaveščanju javnosti.
Ana je od septembra 2009 v izvršnem odboru Združenja klavirskih pedagogov Slovenije - Epta Slovenija, ki letos oktobra prireja veliko 4-dnevno konferenco na temo »Chopin v sodobnem času«.